az omnichannel vásárlói magatartás

2022. április 14. 22:55

Az alábbi blogposztban a hazánkban a témakört kutató Omnichannel Kutatócsoporttal közösen foglaljuk össze, hogy mit kell tudni az omnichannel témaköréről.

 

Az omnichannel témaköre az utóbbi időszakban mind az akadémiai, mind a vállalati kutatások terén egyre inkább a fókuszba kerül, hiszen azt látjuk, hogy a fogyasztói környezet változása, az újabb technológiák megjelenése mind a kereskedőket, mint a fogyasztókat nagyban befolyásolja.

 

az omnichannel különböző megközelítései

Az omnichannel marketing meghatározása nem egységes, forrásonként eltérhet, és időben is fejlődik. A Smart Insights összegyűjtött három meghatározó megközelítést:

  • A legegyszerűbb definíció a Cambridge szótár eredménye, mely szerint egy olyan új koncepcióról van szó, ahol az értékesítés és minden interakciós csatorna egységben működik.
  • A Shopify értelmezésében az omnichannel nem követeli meg egy márkától, hogy mindenhol ott legyen, csupán azt, hogy mindenhol, ahol a célcsoportjai elérhetők. Ez a teljesen integrált megközelítés, amely szerint a marketing és az értékesítés együttműködése hoz létre egy egységes ügyfélélményt.
  • A Bloomreach szerint az omnichannel marketing az értékesítés többcsatornás kialakítását jelenti, ami biztosítja a zökkenőmentes ügyfélkéményt.
  • A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar és a Budapesti Corvinus Egyetem közös, Omnichannel Kutatócsoportja az omnichannel vásárlói magatartást vizsgálják cikkükben, és arra jutnak, hogy ez a vásárlói magatartás sokféleképp valósulhat meg, melyek közül a webrooming (online információkeresés, majd offline vásárlás) a leginkább jellemző. Ezt szorosan a tisztán offline és a tisztán online megoldások követik.

Ezt kiegészítve a Hubpost egy komplexebb definícióval szolgál: Az omnichannel tapasztalat a marketing, a kereskedelem és a szolgáltatás minden csatornán történő együttes működését jelenti egy integrált és koherens ügyfélélmény kialakítása érdekében függetlenül attól, hogy az ügyfél hol és hogyan kapcsolódik. Az élménynek egységesnek kell lennie az ügyfelek számára minden platform és megoldás esetében.

 

Az online keresési találatokat elemezve (n=117) az látszik, hogy a témában legjellemzőbb írások olyan kérdésekben születnek, mint az omnichannel marketing és stratégia, de fontos aspektusa a kutatás, a márka vagy a szolgáltatások.

Forrás: search.carrot2.org

 


Bár a többcsatornás működésnek számos formája létezik, a McKinsey három fontos stratégiára hívja fel a figyelmet:

  1. Kereskedelem: a csatornák közötti vásárlói tapasztalat tökéletesítése bolti és online környezetben.
  2. Személyre szabás: az elkötelezettség növelése a személyre szabott, jól célzott és releváns ajánlatokkal.
  3. Ökoszisztéma: az ügyféligények és életstílusok integrálása az alkalmazott többcsatornás rendszerbe. 

A stratégiák közül az ökoszisztéma a legfejlettebb, de mindhárom életképes, ha megfelelő mélységben és hosszú távon alkalmazzák.


Túl a kereskedelem területén

A Dentsu 2022 Media Trends összeállításából azt is megtudjuk, hogy az omnichannel stratégia a pandémia után már nem csak a kereskedelemben, de a szórakoztatásban, a rendezvényekben, a munkában, de még az egészségügyben is egyre inkább jelen van.

A szórakoztatóipar egy tipikusan hibrid módon fejlődő terület. Elég csak a Disney stratégiájára gondolnunk, ahol folyamatosan jelennek meg a valóságban és online elérhető produkciók. De az alapvetően online működésre fókuszáló Netflix sem tudja elkerülni, hogy többcsatornás élményt nyújtson a felhasználóinak. A műsorszolgáltató több sikersorozatához kapcsolódóan szervez élőszereplő eseményeket azért, hogy a fogyasztókat még elkötelezettebbé tegye.

 

Érdekelnek az omnichannel stratégiák? Akkor ezt ne hagyd ki! 

Első Omnichannel Day
További információkért kattints!