Rendezvényeink

Konferenciák

Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete első alkalommal 2018. június 7-én és 8-án rendezte meg a Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferenciát. Azóta két alkalommal, 2020-ban online, 2022-ben pedig hibrid formában került megrendezésre.

A konferencia elsődleges célja, hogy a menedzsment témakörében, illetve a vezetés- és szervezéstudomány területein belül teret adjon ezen területek oktatásában és kutatásában résztvevő munkatársak szakmai gondolatainak, gondjainak, tapasztalatainak és kutatási eredményeinek megismerésére.

A kétévente megrendezett konferenciával Professzor Dr. Farkas Ferenc (1949-2016) előtt tiszteleg az egyetem, aki a Közgazdaságtudományi Kar egyik meghatározó egyénisége volt: 44 éven keresztül oktatott, kutatott, vett részt közéleti feladatok ellátásában.

Tovább a konferencia oldalára

Vezetés és bizalom Konferencia

A program célja, hogy bemutassa a bizalom szerepét a vezetésben, illetve a vezetőfejlesztésben. A nemzetközi eredmények mellett a régió gyakorlati szakemberei és vezetői számára is kézzelfogható megoldásokat kívánunk ismertetni. Továbbá nagyon fontos a hallgatói jelenlét elérése, hogy felkeltsük a figyelmüket a vezetőfejlesztésben kulcsszerepet vállaló coaching és tréning technikák, módszerek, az ezeket bemutató szakirányú továbbképzéseink, valamint a vezetés és szervezés mesterképzésünk iránt.

A regisztrációkat 2023. április 15-ig várjuk:

Regisztráció

Program

Könyvbemutatók

Tiszteletkötet Dr. Borgulya Istvánné részére – 50 éve a közgazdász képzés szolgálatában

A Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Kommunikációmenedzsment Munkabizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete közös kiadványát 2022-ben a III. Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia plenáris könyvbemutatója keretében mutatták be. A Munkabizottság és az Intézet közösen tisztelgett Borgulya Istvánné Vető Ágnes, a Munkabizottság alapító elnöke és az Intézet egyetemi magántanára előtt abból az alkalomból, hogy Tanárnő 50 éve áll a közgazdász képzés szolgálatában.

Tiszteletkötet Dr. Szűcs Pál részére - 80. születésnapja alkalmából

Dr. Szűcs Pál a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának nyugalmazott professzora. Egyetemi tanulmányaimat 1965-ben fejezte be a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tanári „B” szakán. Egyetemi doktori fokozatot 1971-ben, kandidátusi fokozatot pedig 1975-ben szerzett. Tudományos munkássága középpontjában a vállalati szervezet és vezetés, a vállalati belső irányítási rendszer reformja, a szervezeti változások menedzselése témakörök álltak – az elmélet és a gyakorlat, valamint az ún. kemény és lágy tényezők szintézisére törekedve. Professzor úr a Kar alapító atyáinak egyike, akiknek köszönhetően immár 52 éve elindult Pécsett is a közgazdász képzés. Õ rakta le a pécsi vezetőképzés, valamint a Szervezés és Vezetés Tanszék alapjait is.

Az Intézetben dolgozó jelenlegi és már nyugdíjba vonult kollégák közösen köszöntötték fel Szűcs Tanár Urat és dr. Jarjabka Ákos Intézetigazgató személyesen adta át a kötetet egy közös ajándékkal egyetemben.

Workshopok

Álom vagy valóság? Kezdő munkavállalói elvárások

2022 november 9-én került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Intézetének és a Körber Hungária Kft. közös workshopja, amely egy 2022 tavaszán végzett közös kutatáson alapult. A cél az volt, hogy megismerjék a PTE hallgatóinak általános karrierterveit, munkakeresési elképzeléseit, munkáltatókkal szemben elvárásait általában, illetve véleményét a feldolgozóipari munkavállalás kapcsán. Továbbá fel kívánták mérni, hogy menyire ismerik a hallgatók a Körber Hungária Kft-t, valamint milyen véleménnyel vannak róla, mint munkáltató.

Kerekasztalbeszélgetés résztvevői voltak:

  • Kónya Dániel – Körber Hungária
  • Csanádi Gabriella– E & Y
  • Ifj. Vida Péter – Viapan Group
  • Kutyáncsánin Jevrem – HR-Rent
  • Kutsera Róbert – Lift Consulting

PTE KTK részéről:

  • Szabó-Bálint Brigitta
  • Kőhegyi Kata
  • Rajháthy Noémi

További részletek: KARRIERTERVEK ÉS MUNKÁLTATÓI ELVÁRÁSOK - PTE KTK – KÖRBER KÖZÖS KUTATÁSI PROJEKTJE | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Kutatási eredmények

A főbb kutatási eredmények összefoglalója megtekinthető az alábbi dokumentumban.

 

CRANET

A CRANET (Cranfield Network on International Strategic Human Resource Management) a legnagyobb nemzetközi, nonprofit HRM-kutatási hálózat a világon, 1989-ben jött létre. A Cranet survey a legnagyobb és leginkább reprezentatív független kutatása a HRM-politikáknak és gyakorlatoknak, szerte a világon. A hálózat mintegy 40 ország kutatóit fogja össze, és a HRM-gyakorlatok nemzetközi alakulásának vizsgálatában kiemelkedő szerepet tölt be.

Magyarországot a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudomány Kara 2004-től képviseli. (A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara pedig 2011-től)

Az elmúlt két évtizedben számtalan Cranet találkozón vettek részt az Intézet munkatársai. 2014-ben a Kar magyarországi vendéglátóként fogadta 26 tagország több, mint 30 képviselőjét. A 2020-as év a Cranet életében is alapvető változást hozott, amennyiben a személyes találkozó helyett a júniusi bergeni (Norvégia) találkozó már az online térben zajlott. Erre a sorsra jutott a Budapest-Gödöllő-Pécs kooperációban szervezett második magyarországi Cranet Meeting is, 2020. november 18-án.

A Zoom felületen most több, mint 30 ország képviseletében 45 résztvevő dolgozott együtt.

A konferencia anyaga letölthető innen.