fbpx Egy hallgatóbarátabb oktatási módszer a Pécsiközgázon | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Egy hallgatóbarátabb oktatási módszer a Pécsiközgázon

2020. december 12. 13:20

Biztosan te is érezted már, hogy nehezen tudsz koncentrálni egy hosszú előadás során, amikor a tanár órákon keresztül elméletekkel teli tananyagot ad elő és ahelyett, hogy szívesen ülsz a tanórán, alig várod, hogy vége legyen az előadásnak. Véleményem szerint pont az ellenkezőjét kellene tapasztalnia a hallgatóknak, ezért is lenne szükséges egy gyakorlatiasabb módszerre váltani, aminek az egyik formája lehet az agilis oktatási módszer. A munkáltatók egyre inkább elvárják a kreativitást, a jó problémamegoldó képességet, a jó kommunikációs és előadói készségeket, és a digitális készségek meglétét, így nem árt, ha már egyetemi éveink alatt megfelelő felkészítést kapunk.

Mit jelent az agilis oktatás?

Arra a kérdésre, hogy mit is jelent pontosan az agilitás nehéz választ adni, ugyanis maga a szó sok mindent takar. Lehet akár egy megközelítés, esetleg nevezhetjük technikának, gyakorlatnak vagy hívhatjuk akár keretrendszernek is. A lényeg, hogy bármely elnevezést alkalmazhatjuk adott helyzettől függően. Az agilis oktatás a hagyományos oktatással szemben egy sokkal gyakorlatiasabb, önfejlesztésre fókuszáló, csapatmunkára összpontosító tanulási módszer, amelynek többféle változata létezik, mint például az Eduscrum módszer.

Mely készségeket és kompetenciákat fejleszthetjük az agilis oktatási módszerrel?

A hallgatók megtanulhatnak csapatban dolgozni és együttműködni a társaikkal, mindeközben a prezentációs és kommunikációs képességeiket is fejleszthetik a módszer segítségével. A tanár egy úgynevezett Agilis coach/Scrum master szerepben dolgozik együtt a diákokkal, amely azt jelenti, hogy segítő szerepben tevékenykedik az órákon. A csapatoknak pedig teljesen önállóan kell dolgozniuk és a problémákat kijavítani, ezáltal növelve a problémamegoldó képességüket. Ahogyan már említettem, a legjobb, ha a hallgatók gyakorlati tapasztalatokkal, a megfelelő kompetenciákkal és készségekkel kerülnek ki a munkaerőpiacra, ezáltal nem éri őket olyan meglepetés, hogy az egyetemen megszerzett tudást nem tudják kellőképpen hasznosítani a munkahelyen.

Hogyan osztályozzák a munkámat?

Az agilis tanóra előnye, hogy nem a hagyományos írásos, illetve szóbeli módszerrel kapsz jegyet a tantárgyra, hanem ennél sokkal izgalmasabb módon. Ugye máris felkeltettem az érdeklődésedet? Egy agilis tanórán a hallgatók az erőfeszítéseikért, teljesítményükért és kiemelkedő munkájukért kapják a jegyet. Ugyanis a tanárok ügyelnek a kreatív és motiváló légkör fenntartására. Ez annyit jelent, ha te kiveszed a részed a feladatból, vagy akár visszajelzést biztosítasz a többi csapat felé a munkájukról, már jár is a pont az erőfeszítésért. Ha minél jobban elvégzed a feladatot, valamint egy adott problémát helyesen megoldasz akkor a teljesítményedért jár a pont. Végül az egymás közötti kommunikációért és együttműködésért a cél elérése érdekében, a kiemelkedő munkádért jár pont. Az oktatók ezekre a tevékenységekre adott pontszámaidat összeadják, és így kapod meg a végleges jegyed. Ugye ezeket a sorokat olvasva máris motiváltabbnak érezned magad, ha ilyen tanórára járhatnál?

Írta: Szigeti Tímea