fbpx Házunk tája: JPKSZ | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Házunk tája: JPKSZ

2020. december 13. 14:08

A pécsiközgázon tanulók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a diákszervezeti élet a karon az átlagosnál jóval nagyobb. A „csúcson” 11 diákszervezet is aktívan működött, de ma is 6 különböző szervezet közül választhat az ember, hogy mivel is szeretné eltölteni az egyetem melletti szabadidejét. A Janus Pannonius Közgazdaságtudományi Szakkollégium (vagyis röviden a JPKSZ) egyik ezen továbbra is aktív szervezetek közül, akik a hangsúlyt 3 fő tevékenységre (vagy pillérre) helyezik 2007-es (újra)alakulásuk óta: Szakmaiság, közösség és társadalmi érzékenység. Ezeknek megfelelően szerveznek programokat, vitaesteket, versenyeket egy-egy tanév során. A következő oldalakon ezekről az eseményekről olvashattok egy-egy beszámolót, ezáltal jobban beleláthattok a szervezet mindennapjaiba.

Felvételi programok

A felvételi kampány kisebb átalakuláson ment keresztül az idei tanévben. Az alapgondolat az volt, hogy a hallgatókkal megismertessük, mi is a JPKSZ, ami egy programsorozat keretein belül valósult meg. A Szakkollégiumnak 3 pillére van, és erre épült a kampányhoz tartozó programsorozat is. Az első eseményünk a társadalmi érzékenység jegyében valósult meg, ahol az érdeklődő hallgatók és szakkollégisták együtt, egy a globális felmelegedésről szóló filmet néztek meg. A második program során a résztvevő csapatok összemérhették tudásukat egy kvízest keretein belül. A harmadik esemény pedig egy szakmai program volt, az érdeklődők betekintést nyerhettek régiónk egyik legnagyobb munkáltatójának, a Hauninak a működésébe és gyártási folyamatába. A programok során a szórakozás mellett hasznos ismereteket is szereztünk, mindegyik eseménynek nagy sikere volt. A jövőben is tervezünk még ilyen alkalmakat, hogy jobban megismerhessetek minket, a JPKSZ-t!

Zsolti ellopása

Kabalaállatunk, Zsolti a Béka a legtöbb közgázos számára ismerős. De mi is Zsolti története?

2008 tavaszán alapító atyáink a budapesti Rajk László Szakkollégium meghívására a fővárosba utaztak, hogy részt vegyenek a Rajk Udvarbálon. Az udvarbál a szakkollégium híresen zegzugos épületében lett megrendezve, ahol a pincétől a földszintig mindenhol találni valami érdekességet. A buli alatt felfedező körútra indult a JPKSZ-es különítmény. Noha az Udvarbál célja a szakkollégiumok közti barátságok erősítése, alapítóink ezen az éjszakán inkább az embernagyságú plüssállatokkal ismerkedtek valamelyik emeleten. Az új ismeretségből pár óra alatt barátság lett, a híresen vendégszerető pécsiek pedig másnap hajnalban vettek Zsoltinak helyjegyet az InterCity-re, és elhozták őt Pécsre. Még aznap délelőtt részt vett egy szakkolis kurzuson, majd pedig sorra ellátogatott a többi programra, és olyan jól érezte itt magát, hogy nem utazott vissza többet.

Zsolti tehát 2008-ban költözött vidékre, szereti a pécsi levegőt (a sikondait kevésbé), sok barátja van itt és igazi rajongótáborral is rendelkezik instagramon. Ő a legtapasztaltabb, legtöbbet látott szakkolis közöttünk. Ha Zsolti beszélni tudna, a mi mesénk is tovább tartott volna…

Bevonó tábor

Még az őszi szünet előtt megtartottuk hagyományos bevonó táborunkat, melyen az újonnan felvett tagokat köszönthettük és ismerhettük meg. Az esemény ezúttal a hetvehelyi Mókus Suliban került megrendezésre, ahol nemcsak egy kinti közösségi tér szolgálta a kényelmünket, de a gyönyörű őszi természetet is közelebbről szemügyre vehettük a Lombkorona Sétányról. A program késő délután kezdődött ismerkedős, csapatépítő játékokkal, majd rövid prezentációk következtek, amelyek során a JPKSZ, valamint a mentorrendszer működését mutattuk be az újaknak. Ezután egy játék vezette rá a tagokat arra, kikkel fognak mentorcsoportként együttműködni a félév során. Az est fénypontja az ezt követő kötetlen program (buli) volt, ahol lehetőség nyílt új ismeretségek kialakítására. Ezúton is köszönjük mind a 27 résztvevőnek, hogy eljöttek, és aktív részesei voltak a programnak!

Kurzusrendszer

Szakkollégiumunk alapja a kurzusrendszer, melynek lényege, hogy olyan témákba nyerhessen betekintést a tagság, amik az egyetemi tantervben nem szerepelnek. A kurzusok minden félévben cserélődnek, és témájukat tekintve változatosak. Tagjaink szerveztek már söripar, Photoshop használat, vállalati innováció kutatás, sportgazdasági esettanulmányok és coaching témakörökben is kurzusokat. A kiscsoportos létszám lehetőséget biztosít arra, hogy a szakképzett oktató az egyéni problémákra is odafigyeljen, és hogy nagyrészt gyakorlati feladatok megoldása által ismertesse meg a diákokkal az adott szakterületet.

OSZT

Bár a JPKSZ még csak 13 éves, nevét az egész mozgalom jól ismeri, mivel alapítóink már a kezdetektől megalapozták a jó kapcsolatot más szakkolikkal. A rendszeres találkozásoknak köszönhetően a JPKSZ tevékenységét az egész mozgalom elismerte, jelenleg az egyik legfontosabb vidéki szakkollégiumként tartanak minket számon. Kétévente minden lelkes szakkollégista naptárában rögzítve van a JPKSZ saját össz-szakkollégiumi eseménye, az Országos Szakkollégiumi Találkozó (OSZT), amely 2019-ben hatodik alkalommal lett megrendezve. Idén 210 egyetemista érkezett hozzánk a Kárpát-medence különböző pontjairól, összesen 44 szakkollégiumból. A három nap során házigazdái és levezetői voltunk az év legfontosabb Interkoll ülésének, három előadót is meghívtunk magunkhoz, workshopokat tartottunk a mozgalmat érintő legfontosabb kérdésekről, majd pedig közösen ajándékokat készítettünk egy nehéz sorsú baranyai ovinak. A leglelkesebbekkel pedig ellátogattunk a mohácsi busójárásra is.

Interkoll

A Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma – ismertebb nevén Interkoll – az országban és a határon túl működő szakkollégiumok közös érdekegyeztető közössége. A legrégebbi, és mai napig meghatározó szerepet játszó szakkollégiumok története a ’60-as, ’70-es, ’80-as években kezdődött. A szakkollégiumok közti együttműködés már ekkortájt megvalósult, nemcsak közös programok szervezésében, hanem olyan fórumokon, ahol a fiatal értelmiség az akkori társadalmi problémákra reagált. A Nyári Szakkollégiumi Találkozó (NYATA) hagyományai 1985-re nyúlnak vissza. A legtöbb szakkollégiumot a rendszerváltás után alapították. A szervezetek számának növekedésével az igény is megnőtt arra, hogy lefektessék az alapelveket és értékeket, így 1991-ben megalkották a Szakkollégiumi Chartát, amely a mai napig is a szakkollégiumiság iránymutató dokumentuma. A Chartát aláíró szakkollégiumok három alappillérben egyeztek meg: közösség, szakmaiság és társadalmi felelősségvállalás.

Az Interkoll a Kárpát-medencében jelenleg 161 szakkollégiumot tart számon, ebből 51 - köztük a JPKSZ is - minősített szakkollégium, tehát szavazati joga van a gyűléseken.

A Szakkollégiumi Mozgalom eseménynaptára igen sűrű. Legfontosabb eseménye a NYATA, melynek szervezőjét mindig az Interkoll választja meg. A JPKSZ is volt már szervező, 2010-ben. Rendszeres találkozást biztosít még az Interkoll ülés, melyet általában egy-két havonta hívnak össze. A szakkollégiumok itt vitatják meg a mozgalmat és a társadalmat érintő aktuális kérdéseket. A mozgalmon belül lehetőség adódhat egy-egy szakkollégium saját szervezésű konferenciájára, esetversenyére, jótékonysági programjaira vagy éppen szülinapi bulijára ellátogatni.

Éves (egyéb) programjaink

Ebben az évben is izgalmas programokkal készülünk mind a tagságnak, mind pedig a KTK hallgatóinak. A régi szokásokhoz híven ebben az évben is megrendezzük szakmai táborainkat és a karácsonyi vacsorát, valamint márciusban ünnepeljük meg a Szakkollégium 13. születésnapját. Idén kisebb változtatásokat is bevezettünk, mint például az őszi karriernap, ahol végzett szakkollégistáink mesélnek nekünk arról, hogyan alakult az életük az egyetemet követően. Mindemellett egy coaching rendszert is kiépítünk a végzettjeink és az aktív tagjaink között, hogy a munkapiaci tapasztalatokat meg tudjuk osztani egymással. A tanév őszi félévében szeretnénk egy kari szintű oktatói vitát szervezni, illetve egyéb társadalmi érzékenységet támogató programokkal is készülünk. A programokról mindenkit értesíteni fogunk és reméljük, hogy minél többen részt vesztek rajta!