fbpx PTE vs. PET-palackok - Think green, be better | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

PTE vs. PET-palackok - Think green, be better

2020. február 12. 14:46

Műanyag, műanyag mindenhol. Csomagolások, parti kellékek, egyszer használatos palackok – mindez szintén műanyagba csomagolva. Átlagosan napi 1,3 kilogramm ilyen jellegű hulladék keletkezik egy embert tekintve. Mikor lesz ennek vége? A kérdés nyitott, nem tudni. Egy biztos: októbertől a PTE leszámol a szeméttel.

Bizonyára hallott mindenki a környezetszennyezés nagyfokúságáról és annak következményeiről. A klímaváltozás fő okozói a légszennyezés mellett az óceánokba jutott szennyeződések, melyek igen változatosak a kőolajtól kezdve egészen a műanyag hulladékig. A vizekbe kerülve hosszútávon teljesen tönkreteszik az élővilágot, hiszen több ezer év, mire lebomlanak (már ha lebomlanak).

Az egyre nagyobb port kavaró hír hatására tüntetések szerveződtek a napokban. Pesten hatalmas tömeg gyűlt össze a cél érdekében, emellett több cég igyekszik valamilyen módon környezetbarátabb megoldást találni saját termékeik csomagolását, anyaghasználatát illetően. Erre jó példa a “második hullám”névre keresztelt új típusú bankkártyák megjelenése, melyek tengerből vett, újrahasznosított műanyagból készülnek. Felmérések szerint sokan még bankot is váltanának, amennyiben a banki szolgáltatások megegyeznének, de az új öko-kártyát vehetnék igénybe.

Apropó műanyag: az első számú közellenség hosszú évek óta jelen van életünkben és ha akarjuk, ha nem – még jó sokáig marad is. Közel 20 magyarországnyi szemétsziget úszik a Csendes-óceánon, és az évek múltával sem csökken, hanem egyre csak növekszik. Hogyan is kerül ez a sok szemét a tengerekbe, óceánokba? Elsősorban öt állam felelős érte, akik együttesen több műanyaghulladékot árasztanak a vizekbe, mint a világ összes többi országa. A szemét döntően a szárazföldekről kerül a tengerekbe, mégpedig úgy, hogy azt előtte a folyóvizekbe, vagy azok ártereibe dobják el a lakosok, rakják le az ottani vállalatok, mindezt természetesen szabálytalanul.

A “Zöld egyetem” program keretében már négy éve tevékenykedő Pécsi Tudományegyetem a műanyag palackok forgalmazásának betiltását rendelte el, helyettük összesen 70 ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki október 1-től az intézmény karjaira. A PET palackos csomagolású italok helyett, pedig újrahasznosítható üveges kiszerelésűt vásárolnak. A döntés egyelőre csak a vizes és üdítős palackokat érinti, de terv szerint a közeljövőben kiterjed az egyetem büféiben és a vendéglátóegységeiben található poharakra, tányérokra, evőeszközökre is, melyek helyett újrahasznosítható társaikkal találkozhatunk majd. Fontos lenne, hogy más intézmények is kövessék ezt a mintát, mert a helyzet egyre rosszabb lesz.

“Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni.”

Írta: Szabó Nikolett