Fészek blog

Amikor minden klisé igaznak bizonyul…

Az által, hogy egy másik ország, másik kultúrájába kerül az ember, teljes mértékben kiszakad a komfort-zónájából, és ez az, amivel az ember a legjobban tudja ösztönözni magát arra, hogy fejlessze magát, tapasztalatokat szerezzen az élet különféle területeiről.

Házunk tája: JPKSZ

A pécsiközgázon tanulók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a diákszervezeti élet a karon az átlagosnál jóval nagyobb. A „csúcson” 11 diákszervezet is aktívan működött, de ma is 6 különböző szervezet közül választhat az ember, hogy mivel is szeretné eltölteni az egyetem melletti szabadidejét. A Janus Pannonius Közgazdaságtudományi Szakkollégium (vagyis röviden a JPKSZ) egyik ezen továbbra is aktív szervezetek közül, akik a hangsúlyt 3 fő tevékenységre (vagy pillérre) helyezik 2007-es (újra)alakulásuk óta: Szakmaiság, közösség és társadalmi érzékenység. Ezeknek megfelelően szerveznek programokat, vitaesteket, versenyeket egy-egy tanév során. A következő oldalakon ezekről az eseményekről olvashattok egy-egy beszámolót, ezáltal jobban beleláthattok a szervezet mindennapjaiba.

Gólyaworkshop

Sűrű és számunkra is élménydús heteken vagyunk túl - az orientációs napok keretében idén is mi tartottunk foglalkozásokat a PTE család új tagjainak.

PTE-PEAC, avagy az egyetem labdarúgó csapata

A PEAC 1923-as alapítása óta számos változáson ment keresztül, de két dolog mindig is biztos pont volt az egyesületet tekintve. A kezdetektől fogva megőrizték a fekete-fehér klubszíneket, és az egyetemmel a mai napig igen szoros kapcsolatot ápolnak. Kezdetben az atlétika volt a PEAC első számú szakosztálya, de az évek alatt rengeteg fejlődésen ment keresztül a klub, és rengeteg új sportág felé nyitottak, melynek eredményeként ma már nem kevesebb, mint 11 különböző szakosztállyal rendelkeznek, köztük a para-sport és a szabadidő sport, és még az e-sport is megtalálható. Az egyesület majdnem 100 éves történelme során számos kiváló sportolót adott a világnak minden szakosztály, céljuk, hogy ezt a tendenciát továbbra is megőrizzék. 2018 végén a PEAC a város kiemelt sportegyesületévé vált, ennek következményeként a Magyar Kormány egyedi támogatásában részesült. A forrásokból a sportszakmai fejlődés mellett a létszámnövekedést tűzték ki célul, emellett a közép és hosszú távú tervek között szerepel a régió meghatározó sportegyesületévé való válás, az évről évre magasabb osztályokban történő szereplés, illetve későbbi válogatott sportolók kinevelése.

Misfits - Kívülállók

Nem sokan ismerhetik, hiszen anno a Viasat6 sugározta, borzalmas szinkronnal. Öt közmunkára ítélt fiatal izgalmakkal teli életét követhetjük nyomon, miután egy furcsa vihar csap le a lepukkant angol kisvárosra, ahol élnek. Különleges képességek birtokába kerülnek és korábbi életük fenekestül felfordul.

Riverdale (4. évad)

Az Archie Comics képregénysorozatra épülő Riverdale című sorozat 2017-ben indult a Netflixen. A kisváros rejtélyes történetének első évada egészen kiváló volt, de a színvonal kissé csökkent az szezonok előrehaladtával. Bár én jól szórakoztam a második és harmadik évad során is, néha egészen abszurd irányba fordult a történet. Lássuk eddig milyen a 4. évad!

Múlt karácsony (2019)

Biztos mindenki ismeri Mariah Carrey: Last Christmas című zenéjét, ami minden egyes karácsonykor felcsendül vagy egy rádióból vagy egy karácsonyi gyerekműsor alkalmával. De mi lenne, ha nem csak a zenét hallgatnánk mostantól minden évben, hanem egy filmet is láthatnánk róla?

Joker (2019)

„A legrosszabb abban, ha mentális betegséged van, az, hogy az emberek elvárják, hogy úgy viselkedj, mintha nem lenne.”

Peaky Blinders

A Peaky Blinders (magyarul „Birmingham bandája”) egy közel tökéletes, angol drámasorozat.

Egy hallgatóbarátabb oktatási módszer a Pécsiközgázon

Biztosan te is érezted már, hogy nehezen tudsz koncentrálni egy hosszú előadás során, amikor a tanár órákon keresztül elméletekkel teli tananyagot ad elő és ahelyett, hogy szívesen ülsz a tanórán, alig várod, hogy vége legyen az előadásnak. Véleményem szerint pont az ellenkezőjét kellene tapasztalnia a hallgatóknak, ezért is lenne szükséges egy gyakorlatiasabb módszerre váltani, aminek az egyik formája lehet az agilis oktatási módszer. A munkáltatók egyre inkább elvárják a kreativitást, a jó problémamegoldó képességet, a jó kommunikációs és előadói készségeket, és a digitális készségek meglétét, így nem árt, ha már egyetemi éveink alatt megfelelő felkészítést kapunk.

Csak egy igazi kérdés van: Mikor?

Rövidtávon még lehetnek reális ellenérvek az euró bevezetése ellen, de hosszútávon egy elkerülhetetlen lépés, hogyha fejlődni szeretnénk. Nézzünk néhány indokot az eurozónába lépés mellett:

Ami bevezetés esetén a legtöbb ember számára könnyebbséget okozna a mindennapi életben, az az átváltási költségek és az árfolyamkockázatok megszűnése lenne. Magyarok százezrei élnek és/vagy dolgoznak eurozónás országokban, így számukra (valamint otthoni családtagjaiknak) jelentene hatalmas könnyebbséget, ha egy-egy hazautalásnál nem kellene akár a Transferwise-zal, akár a bankban az átváltási költséggel számolgatni.
 

A forint erősebb, mint az euró?

Az átlagembert a monetáris politika nem túlságosan izgatja, de ránk közgazdász hallgatókra ez nem feltétlenül igaz. Szinte minden előadáson találkozunk az eurós és dolláros grafikonokkal, a gazdaság ilyen-olyan mutatóival. De ha mindent ezen a két valután számítanak ki, akkor mi magyarok, akik szintén az Európai Unió tagjai vagyunk, miért nem könnyítjük meg az elemzők dolgát azzal, hogy bevezetjük az eurót, mint fizetőeszközt hazánkban?

PTE vs. PET-palackok - Think green, be better

Műanyag, műanyag mindenhol. Csomagolások, parti kellékek, egyszer használatos palackok – mindez szintén műanyagba csomagolva. Átlagosan napi 1,3 kilogramm ilyen jellegű hulladék keletkezik egy embert tekintve. Mikor lesz ennek vége? A kérdés nyitott, nem tudni. Egy biztos: októbertől a PTE leszámol a szeméttel.

Social Media Detox, avagy mikor van szükséged rá

A mai világban szinte alig bírjuk elhinni, ha valaki nem használ legalább egyfajta közösségi médiát.  Mostanra ezek a platformok elengedhetetlen részét képezik sok ember életének, legyen szó munkáról, kapcsolattartásról, önkifejezésről, szórakozásról vagy hírekről.  Azonban gyakran megesik, hogy a közösségi média elhatalmasodik a mindennapjainkon, ezáltal rossz hatással lesz ránk és a közvetlen környezetünkre.

Generációváltás

Napjainkban nem tudunk a kezünkbe venni úgy egy hazai vállalati szaklapot vagy újságot, illetve nem tudunk böngészni az interneten a gazdasági cikkek között anélkül, hogy ne találkoznánk a családi vállalati generációváltás témájával. Nem csoda, hiszen egy igen aktuális gazdasági és társadalmi kihívásról van szó. Hogy miért is?

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság (2018)

Biztosíthatlak róla, a cím különlegessége a filmre is igaz. A magyarul is megjelent könyv adaptációjának középpontjában egy írónő áll, aki a második világháború után levelet kap Guernsey-ből, ahol egy régi, elajándékozott könyvét olvasta a címben megnevezett társaság.
 

Add el magad!

Egy előadás, ami nem csak nevében az… Add el Magad – Prezentációs technikák. Elég megragadó cím, nem? Ha az ember tárgyfelvételnél olvassa a lehetséges tárgyakat, nem pont erre számít. Egy „Kvantitatív farmakokinetika” és egy „Citoszkeletális rendszer” név között hirtelen felbukkan egy ilyen név. Valahol itt kezdődik a kurzus népszerűségének és különlegességének titka is.

Párbeszéd - Dr. Törőcsik Mária

Tőröcsik Mária a Marketing tudományterület egyik meghatározó egyénisége. Egyetemi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg és itt is kezdte meg egyetemi oktatói pályafutását. Főbb kutatási területei a vásárlói és fogyasztói magatartás, személyek és a marketing kapcsolata, illetve a trendkutatás.

Szakma: A közösségi média hatásai a felsőoktatási intézmény választására

A 2018-as szakkollégiumi nap témája a közösségi média hatásai volt. A Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium 3 tagja (Cserna Benjámin, Papp Eszter, Fodor Szimonetta) indult el az immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő szakmai versenyen és első helyen végzett.